Ariadne var enligt den grekiska gudasagan kung Minos dotter. Hon förälskade sig i hjälten Theseus när denne kom till Kreta för att ta livet av monstret Minotauros som var till hälften människa, till hälften tjur - och faktiskt Ariadnes halvbror!

Minotauros höll till i en labyrint ritad av uppfinnaren och magikern Daidalos på uppdrag av kung Minos. Ariadne lovade Theseus att hjälpa honom ur labyrinten om han gick med på att gifta sig med henne. Theseus samtyckte och fick ett rött garnnystan av Ariadne som han nystade upp på vägen fram till Minotauros. När dådet var utfört hittade Theseus ut ur labyrinten med hjälp av garnnystanet och härifrån kommer uttrycket, Den röda tråden.

En översättning påminner emellanåt om en labyrint. Ibland hamnar man på avvägar och måste då återgå till startrutan för att finna nya vägar – Den röda tråden – och på så sätt nå fram till ett lyckat slutresultat.

Hur det gick för Ariadne? Tja, både dåligt och bra. Theseus gifte sig visserligen med sin prinsessa men ångrade sig under hemresan. Han lämnade henne på en främmande ö, där hon irrade omkring i tjock dimma innan hon träffade på vinguden Dionysis. Denne förde henne till himlen där han gjorde henne till sin hustru.

Slutet gott – allting gott.